Dziś kolejny przepis na pyszną, aromatyczną zupę. Tym razem padło na
pieczarkową, taką z dużą ilością pieczarek podsmażonych na maśle z dodatkiem
makaronu i obowiązkowo zabielana. Sam przepis jest banalnie prosty,
a zupa bardzo sycąca. Polecam 😊
Składniki:
- 2 udka z kurczaka
- 500 g pieczarek
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 3-4 łyżki śmietany 18%
- masło do smażenia
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz
dodatkowo
- makaron
Wykonanie:
Mięso myjemy, wkładamy do garnka, dodajemy ziele angielskie oraz liść laurowy. Zalać 2 l wody, zagotować. Marchewkę, pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do garnka, całość gotujemy do miękkości mięsa. W międzyczasie oczyścić i pokroić pieczarki w plasterki, a cebulę w kostkę. Na patelni na maśle podsmażyć cebulę razem z pieczarkami. Z gotowego wywaru wyjąć mięso, dodać pieczarki z cebulą, przykryć garnek i gotujemy około 15 minut. W kubku wymieszać śmietanę z wywarem i wlać do zupy. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ugotowanym drobnym makaronem (muszelki, kolanka). Przed podaniem posypać natką pietruszki.
,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz