Pyszna zupa curry z kurczakiem, pędami bambusa i mlekiem kokosowym.
Zupa jest rozgrzewająca, aromatyczna i pikantna, jeżeli nie lubimy za ostrych
to po prostu zmniejszamy ilość curry, ale to już nie będzie to.
Zupę podałam z ryżem ale również jest pyszna z makaronem ryżowym.
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 L bulionu
- 200 ml mleka kokosowego
- 2 marchewki
- 1 duża cebula
- 100 g pędów bambusa
- olej do smażenia
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki tartego imbiru
- 1 łyżeczka kurkumy
- 3 łyżeczki curry
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól
dodatkowo
- ryż
Wykonanie:
Mięso umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka, a marchewkę w półplasterki. Pędy bambusa osączyć i pokroić na mniejsze kawałki. Na oleju zeszklić cebulę z marchewką, pod koniec wrzucić czosnek, chwilę smażyć. Dodać kurczaka, pędy bambusa, imbir oraz pozostałe przyprawy. Chwilę razem podsmażyć, wlać bulion i dodać mleczko kokosowe. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 15-20 minut. Na koniec doprawić do smaku solą. Podaję z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz