Pyszne małe kulki rybne smażone, zalane zalewą octową. Robiłam już je
dużo razy, ponieważ świetnie sprawdzają się jako przekąska na każdej
imprezie. Oczywiście rybę można użyć jaką lubicie, ja często robię z dorsza, miruny
albo zielonych śledzi. Polecam, bo to jedna z moich ulubionych przekąsek :)
Składniki:
- 600 g dorsza
- 1 mała cebula
- 1 jajko
- bułka tarta
- olej do smażenia
- sól, pieprz
zalewa
- 4 szklanki wody
- 200 ml octu
- 4 łyżki cukru
- 1 duża cebula
- 1 płaska łyżka soli
- 3 liście laurowe
- 5-6 ziarenek ziela angielskiego
- 5-6 ziarenek pieprzu
Wykonanie:
Wszystkie składniki na zalewę zagotować, cebulę pokroić w krążki wrzucić do zalewy. Odstawić do przestygnięcia. Rybę zmielić razem z cebulą w maszynce do mięsa. Następnie dodajemy jajko, 2 łyżki bułki tartej i doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać. Z farszu formujemy kuli wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy w głębokim tłuszczu na złoty kolor, wystudzić. Kulki rybne przekładamy do słoika i zalewamy letnią zalewą. Zakręcamy słoiki i wkładamy do lodówki na 3-4 dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz