Sezon na bób trwa i jak każdego roku bardzo dużo go kupuję. Uwielbiam go
i wszystko co jest z niego przyrządzone. Dziś zapraszam na zupę krem,
który jest bardzo pyszna i łatwa do zrobienia.
Składniki:
- 500 g bobu
- 500 ml bulionu warzywnego
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- oliwa/masło
- sól, pieprz
dodatkowo
- grzanki
Wykonanie:
Bób ugotować, ostudzić, obrać ze skórki. Cebulę i marchewkę obrać. Cebulę pokroić w kostkę, a marchewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulę zeszklić razem z marchewką, na koniec dodać czosnek i bób. Chwilę razem wszystko podsmażyć. Całość zalać bulionem i gotować do miękkości marchewki. Następnie dokładnie zmiksować. Na koniec dodać 2 łyżki jogurtu naturalnego (można pominąć) i doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Podawać z grzankami. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz