Lubię ogórki i każdego roku robię ich bardzo dużo. Tak więc dziś kolejny przepis
by zamknąć ogórki na zimę w słoiczkach. Tym razem sałatka szwedzka która
idealnie sprawdzi się jako dodatek do zimowego obiadu albo na kanapki :)
Składniki:
- 5 kg ogórków
- 3 L wody
- 2,5 szklanki cukru
- 2 szklanki octu 10%
- 1 szklanka oleju
- 5-6 łyżek soli
- 2 ziarenka pieprzu
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki gorczycy
Wykonanie:
Ogórki umyć i pokroić w cienkie plasterki. Wszystkie składniki na zalewę zagotować. Do słoika włożyć ogórki do każdego dodać ziarenka pieprzu, ziela angielskiego oraz gorczycę. Gotową gorącą zalewą zalać ogórki. Słoiki zakręcić, wstawić do garnka z gotującą się wodą. Wody ma być na wysokość 3/4 słoika, pasteryzować przez 8-10 minut od momentu zagotowania. Gotowe słoiki wyciągnąć, przykryć i pozostawić do wystudzenia. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz