W moim dom rodzinnym chrzan obowiązkowo musi być na świątecznym stole.
Pyszny aromatyczny, kremowy i bardzo ostry taki jak najbardziej lubię. Taki
chrzan jest doskonałym dodatkiem do mięs, wędlin, jaj, sosów czy zup. Polecam
Składniki:
- 2 korzenie chrzanu
- 2 łyżki majonezu
- sok z 1/2 cytryny
- sól, cukier
Wykonanie:
Chrzan moczymy w wodzie przez 1 godzinę. Obieramy i ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach. Po starciu jednego korzenia skropić cytryną, wymieszać (skropiony sokiem nie będzie ciemnieć). Do utartego chrzanu dodajemy szczyptę soli i 1/2 łyżeczki cukru, wymieszać. Zagotować 2/3 szklanki wody, zalać chrzan wrzątkiem. Pozostawić aż napęcznieje. Na koniec dodajemy majonez/śmietanę, dokładnie wymieszać. Jeżeli lubimy bardzo ostry chrzan wtedy nie dodajemy majonezu, ja osobiście lubię z majonezem jest delikatniejszy i kremowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz