Pyszne, sycące i bardzo szybkie kotleciki jajeczne z kaszą kuskus.
Świetnie smakują na ciepło jak i na zimno. To moja propozycja na bezmięsny obiad.
Do tego ulubiona surówka i obiad gotowy.
Składniki:
- 8 jajek
- 1 szklanka kaszy kuskus
- mała cebula
- 3 łodygi selera naciowego
- 1 ząbek czosnku
- bułka tarta
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Wykonanie:
7 jajek ugotować na twardo, obrać, pokroi w drobną kosteczkę. Kaszę zalać szklanką wrzątku, odłożyć. Gdy napęcznieje wmieszać, wsypać do miski. Cebulę pokroić w kostkę, seler w paseczki. Na oleju zeszklić seler razem z cebulą (jak nie lubimy selera, możemy pominąć). Jajka, cebulę, jajko surowe, czosnek drobniutko posiekany oraz 3 łyżki bułki tarty, dodać do kaszy i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z masy formujemy kotlety, mocno
ugniatając w rękach. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju
z dwóch stron na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz