Duszona wołowina z cebulą w sosie własnym to sposób na pyszny obiadek.
Podałam z kluskami śląskimi ale również z kaszą jest pyszna, polecam.
- 1 kg wołowiny
- 3 cebule
- 2 średnie ogórki kiszone
- masło do smażenia
- mąka do obtoczenia
- 2 ząbki czosnku
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Posolić, popieprzyć,
obtoczyć w mące i obsmażyć z obu stron na brązowo.
Cebulę obrać i pokroić w półksiężyce, a czosnek drobno posiekać.
Cebulę z czosnkiem zeszklić, dodać do mięsa.
Wszystko zalać gorącą wodą tak, by całe mięso zostało przykryte,
dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz do smaku i dusić
pod przykryciem do momentu aż mięso będzie miękkie.
Ogórki zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać do mięsa i chwilę
jeszcze razem wszystko dusić. Smacznego!
Podałam z kluskami śląskimi i zasmażaną kapustą .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz