Tym razem zapraszam na pierogi z jarmużem i wędzonym białym serem. Podane w męskim wydaniu ze skwarkami, ale można polać masłem, wtedy będziemy mieć delikatną zdrowsza wersję obiadu. Jak dla mnie obie wersie pyszne, polecam.
Składniki:
farsz
- 300 g jarmuż
- 250 g wędzonego białego sera
- 1 cebula
- 2 ząbek czosnku
- masło/olej do smażenia
- czosnek niedźwiedzi
- sól, pieprz
ciasto na pierogi tu
dodatkowo
- cebula
- kawałek boczku
Wykonanie:
Jarmuż umyć, osuszyć, powycinać nerwy i porwać na mniejsze kawałki. Cebulę, obrać, pokroić w kostkę. Zeszklić na złoty kolor razem z czosnkiem. Następnie wrzucić jarmuż i dusić wszystko razem 5-6 minut, wystudzić. Do przestygniętego jarmużu dodajemy pokruszony ser, doprawiamy czosnkiem niedźwiedzim, solą i pieprzem. Dokładnie wszystko wymieszać.
Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać szklanką krążki. Na każdy nałożyć łyżkę farszu, zlepić formując pierożki.
Wrzucić na osolony wrzątek, gotować około 3-4 minuty.
Podawać z cebulą i skwarkami lub masłem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz