Strony

Kategorie

Sernik z makiem (seromak)








Gdy lubimy serniki jak również wszelkiego rodzaju makowce, to seromak jest świetnym na to rozwiązaniem. Pyszny delikatny sernik w połączeniu z makiem wypełnionym dużą ilością bakalii, czy coś może być lepszego. To jedno z moich ulubionych ciast, polecam. 





Składniki:

ciasto
  • 1 szklanka mąki
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
masa makowa
  • 1 puszka masy makowej (850g)
  • szklanka bakali
  • 2 jajka
masa serowa
  • 800 g sera z wiaderka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
dodatkowo
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 30 g masła
  • cukier puder



Wykonanie:

Masło pokroić w kostkę, zagnieść z pozostałymi składnikami. Ciasto zawinąć w folię i wstawić na 1 godzinę do lodówki.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować przełożyć do formy, nakłuć widelcem, włożyć do piekarnika nagrzanego do 190°C i podpiec przez 15 minut. Ostudzić.

Do miski przełożyć masę makową, dodać rodzynki, żółtka, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą. Masę makową przełożyć na podpieczony spód, wyrównać.

Ser zmiksować z cukrem, jajkami oraz mąką. Na masę makową delikatnie wyłożyć masę serową, wyrównać.

Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C i pieczemy przez 1 godzinę. Wystudzić.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z masłem, wymieszać. Gotową polewą polałam połowę ciasta, pozostałą posypałam cukrem pudrem. Smacznego!

















17 komentarzy:

  1. mogę prosić o wymar blachy na tą ilosc ciasta?

    OdpowiedzUsuń
  2. a można użyć 1 kg sera? nie chcę marnować 200 g, bo tak sprzedawane jest

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie że można, wyjdzie troszeczkę wyższy :)

      Usuń
    2. a nie zaburzy to proporcji ? chociażby jajek albo mąki ziemniaczanej?

      Usuń
    3. Proszę dołożyć 1 ajko i łyżka mąki pszennej

      Usuń
    4. dziękuję bardzo :)))

      Usuń
  3. zrobiłam. tyle skladników się zmarnowało..... masakra. jak miał 4 cm wysokości to i tak cud... do tego kiepski smak ;/ szkoda, bo na swieta nie było makowca innego...

    OdpowiedzUsuń
  4. Przykro mi że Pani nie wyszło ciasto, ja robię z tego przepisu bardzo czesto i zawsze wychodzi.
    Często wina leży po stronie produktów których używamy, a jakiego sera Pani użyła?
    No i studzimy w piekarnku


    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo dobre ciasto, super puszyste. Dziękuję za przepis
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie : http://gotujzkarolka.blogspot.com/
    PS: Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń
  6. Super ciacho dzis robie kolejny raz pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Przed chwilą zrobiłam i czekam ,nie wiem czy masa serowa miała być taka ''żadka''?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę się nie martwić, masa ma być rzadka. Po wystudzeniu ser będzie miał odpowiednią konsystencję.

      Usuń
  8. i jeszcze jedno pytanko.....czy pieczesz góra-dół?

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyszło bardzo smaczne. Nawet mąż się skusiła a nie przepada za makiem.

    OdpowiedzUsuń