Składniki:
- 1 kg leszcza
- mąka do panierowania
- olej do smażenia
- łyżka masła
- sól, pieprz
sos
- 200 ml jogurtu naturalnego
- soku z 1/2 cytryny
- starta skórka z 1/2 cytryny
- sól, pieprz
Wykonanie:
Rybę myjemy, odcinamy głowę, ogon, usuwamy łuski i filetujemy. Kroimy na paski. Solimy, pieprzymy i obtaczamy w mące strzepując z jej nadmiaru.
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor, zdejmujemy z ognia i na każdy kawałek ryby kładziemy kawałek masła.
Cytrynę umyć i sparzyć, skórkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jogurt wymieszać ze skórką cytryny i dodać z połowy cytryny sok, wszystko razem wymieszać. Na koniec doprawić solą i pieprzem.
Leszcz podałam ze szpinakiem i polałam sosem jogurtowo cytrynowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz