Składniki:
- 1 kg flaczków wołowych krojonych
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- ostra i słodka melona papryka
- imbir mielony
- gałka muszkatołowa
- majeranek
bulion
- 400 g mięsa wołowego
- 1 duży ogon wieprzowy
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- mały seler
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- 2-3 liście laurowe
- sól, pieprz
Wykonanie:
Zaczynamy od ugotowania bulionu. Mięso umyć zalać wodą i gotujemy, aż będą miękkie, od czasu do czasu ściągamy szumowiny,na koniec dodajemy obrane warzywa, przyprawy i gotujemy do miękkości warzyw.
Flaki myjemy, zalewamy zimną wodą i moczymy przez godzinę. Osączamy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i obgotowujemy 2 razy po 10 minut, przecedzamy. Do dużego garnka wkładamy flaki, zalewamy rosołem i gotujemy na małym ogniu ok. 1,5 godziny, aż będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy wszystkie przyprawy oraz koncentrat pomidorowy.
Masło rozpuścić na patelni, wsypać mąkę, zrobić zasmażke. Zasmażkę zahartować i dodać do garnka, gotować jeszcze 10 minut. Ewentualnie doprawić do smaku. Można dodać pokrojone mięso oraz warzywa z bulionu. SMACZNEGO:)
Palce lizać !
OdpowiedzUsuń😊😊
UsuńPyszne
OdpowiedzUsuńDziś zabieram się do roboty 😁
OdpowiedzUsuń👍👍
UsuńDobre flaki nigdy nie są złe.
UsuńTo prawda🙂
Usuńile wody na rosół
OdpowiedzUsuńDwa litry 🙂
UsuńA przyprawy jak imbir i gałka po ile dać
OdpowiedzUsuń