Składniki:
- 1 kg karkówki wieprzowej
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- majeranek
- tymianek
- czosnek granulowany
- słodka papryka
- mąka do oprószenia
- smalec do smażenia
- sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso myjemy, osuszamy. Czosnek kroimy w słupki na 3-4 części. W mięsie robimy nożem otworki i wkładamy tam czosnek. Tak naszpikowane mięso nacieramy majerankiem, tymiankiem, papryką oraz solą i pieprzem. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie mięso kroimy na kotlety o grubości 1,5 cm i oprószamy mąką. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i obsmażamy mięso. Gdy mięso już obrócimy na drugą stronę, dodajemy poszatkowaną w piórka cebulę.
Gdy cebula się ze złoci zalewamy mięso gorącą wodą i dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie. Całość dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 1 do 1,5 godziny. Pod koniec doprawić ewentualnie solą i pieprzem. Gdy karkówka będzie gotowa wyciągam ją, przecedzamy sos i wkładam mięso ponownie do sosu.
Podaję z kluskami śląskimi lub kaszą. SMACZNEGO.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz