Pyszna, sycąca zupa z soczewicą idealna na jesienne zimne dni. W dodatku bardzo zdrowa ponieważ soczewica jest bardzo bogata w białko, zawiera dużo wapnia, fosforu, magnezu, cynku, żelaza oraz witaminy z grupy B, PP, C. Gorąco polecam:)
Składniki:
- 200 g soczewicy
- 2 marchewki
- 1/2 małego selera
- 3 duże ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 L wody
- 400 ml przecieru pomidorowego
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 2 liście laurowe
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- sól, pieprz,
Wykonanie:
Wszystkie warzywa obrać i pokroić w kostkę. Soczewicę opłukać. W garnku rozgrzać oliwę zeszklić cebulę z czosnkiem. Następnie dodać pokrojone warzywa, chwilę dusić. Wlać wodę,(można dodać bulionu drobiowego) dodać soczewicę, liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotujemy 35 minut na małym ogniu pod przykryciem. Po tym czasie dodajemy pokrojone ziemniaki, przecier pomidorowy, mieloną słodką paprykę, sól pieprz do smaku. Gotujemy jeszcze ok 20 minut, do miękkości ziemniaków.
Zupę rozlewamy na talerz i posypujemy posiekanym szczypiorkiem (koperkiem). Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz