Strony

Kategorie

Śledzie opiekane w zalewie octowo-pomidorowej















Składniki:

  • 1 kg świeżych śledzi
  • mąka
  • olej do smażenia
zalewa
  • 3 szklanki wody
  • 2/3 szklanki octu
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 duże cebule
  • 4 liście laurowe
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 8 ziarenek pieprzu



Wykonanie:

Cebulę obrać i pokroić na plasterki. Do garnka wlać olej i podsmażyć cebulę. Dodać pozostałe składniki zalewy, zagotować, odstawić do przestygnięcia. Śledzie oczyścić, opłukać i osuszyć. Następnie obtaczamy w mące, smażymy na rozgrzanym oleju, aż ładnie się zrumienią. Do miski wkładamy trochę cebuli na to usmażonego śledzie, znowu cebula, śledź, tak układamy warstwami, aż do wykorzystania wszystkich składników, pamiętając by ostatnią warstwą była cebula. Na koniec całość zalewamy letnią zalewą. Odkładamy w chłodne miejsce, po całkowitym wystudzeniu, wkładamy do lodówki na 2-3 dni, by się przegryzły. 


SMACZNEGO!






















2 komentarze:

  1. Ile czasu mogą stać takie śledzie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dwa tygodnie spokojnie. Jak mają stać dłużej warto je za pasteryzować,
      pozdrawiam

      Usuń