Składniki:
- 5 filetów śledziowych
- 3 ziemniaki
- 1 puszka soczewicy
- 2 ogórki kiszone
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki jogurtu
- 1 łyżka majonezu
- mleko
- sól, pieprz
Wykonanie:
Śledzia przepłukać, włożyć do miski i zalać mlekiem. Pozostawić by się wymoczył na ok 2-3 godziny w zależności jak słone były śledzie.
Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, pokroić w kostkę. Śledź, ogórek oraz cebulę pokroić w kostkę. Soczewicę osączyć z zalewy.
Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać jogurt wymieszany z majonezem i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem jeszcze raz delikatnie wymieszać. Sałatkę wstawić do lodówki na kilka godzin by się przegryzła. SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz