Aromatyczny gulasz z dodatkiem czerwonej papryki i ogórków kiszonych. Można go jeść na różne sposoby, jak kto lubi z kaszą, ryżem, makaronem, świeżym chlebem czy plackami ziemniaczanymi, polecam.
Składniki:
- 1 kg łopatki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 ogórki kiszone
- 1 czerwona papryka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 liście laurowe
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- olej do smażenia
- słodka mielona papryka
- sól, pieprz, majeranek
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Następnie oprószyć solą, papryką, pieprzem i majerankiem. Cebulę pokroić w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę. Paprykę oraz ogórki pokroić w paseczki. W głębokim garnku rozgrzać olej, wrzucić mięso, obsmażyć. Dodać cebulę, podsmażyć. Na koniec podlewamy mięso wodą, dodajemy czosnek, liść laurowy, ziele angielskie. Całość dusimy pod przykryciem, aż mięso zmięknie. Pod koniec dodajemy paprykę oraz ogórki, chwilę jeszcze dusimy wszystko razem. Mąkę wymieszać z odrobiną wody, wlać do mięsa, zagotować. Doprawić solą i pieprzem do smaku. SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz