Szybka, zdrowa i bardzo sycąca zupa z kaszą bulgur, polecam.
Składniki:
- 100 g kaszy bulgur
- ok 1,5 L bulionu drobiowego
- 1 puszka pomidorów
- 1 puszka białej fasoli
- 3 łodygi selera naciowego
- 1 marchewka
- 1 cebula
- olej do podsmażenia
- sól, pieprz
Wykonanie:
Cebulę pokroić w piórka, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, seler pokroić w paseczki, liście odłożyć. Rozgrzać olej, wrzucić warzywa i dusić 5-6 minut. Włożyć pomidory, wlać bulion, doprawić do smaku, zagotować. Gotować 15 minut na małym ogniu. W tym czasie ugotować kaszę według przepisu na opakowaniu. Gdy nasza kasza będzie gotowa przełożyć ją do zupy, dodać fasolę osączoną z zalewy, ewentualnie jeszcze doprawić solą i pieprzem. Rozlać do talerzy i posypać pokrojonymi liśćmi selera. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz