Składniki:
- 500 g cebuli
- ok 1,5 L wywaru
- 2 łyżeczki mąki pszennej
- 4-5 łyżek masła
- bagietka
- 100 g żółtego ser
- sól, pieprz
Wykonanie:
Cebulę obrać i pokroić w cienkie półplasterki. Masło roztopić w rondelku i podsmażyć cebulę na jasnobrązowy kolor, oprószyć mąką chwilę jeszcze podsmażać. Do garnka wlać wywar (warzywny lub mięsny), dodać cebulę. Dokładnie wymieszać i zagotować, zmniejszamy ogień i gotujemy ok 20 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Bagietkę kroimy na mniejsze kawałki i smażymy na maśle grzanki.
Gorącą zupę nakładamy na talerz, dodajemy grzanki i posypujemy tartym żółtym serem. SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz