Składniki:
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 jajko
- 3 łyżki kaszy manny
- mąka pszenna
- papryka słodka
- sól, pieprz
sos:
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy
- puszka pomidorów
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
Wykonanie:
Cebulę pokroić na drobną kosteczkę, zeszklić w rondlu na oliwie. Dodajemy pomidory, dolewamy szklankę wody, przyprawiamy. Gotujemy ok 15 minut. W tym czasie obieramy marchewkę, ścieramy na grubych oczkach na tarce. Cebulę kroimy w kosteczkę. Mięso wrzucamy do miski, dodajemy marchewkę, cebulę, wbijamy jajko, wsypujemy kaszę manną, przyprawiamy. Dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Z masy formujemy pulpeciki, obtaczamy w mące. Tak przygotowane kuleczki wrzucamy do rondla i dusimy 20 minut na małym ogniu.
Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i ew. doprawić do smaku. SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz