Strony

Kategorie

Placki z cukinii









Składniki:
  • 3 cukinie
  • 2 jajka
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3/4 szklanki mąki
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz ziołowy

Wykonanie:

Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć na sito, posolić i zostawić na 15 minut. Po tym czasie odcisnąć z nadmiaru soku i przełożyć do miski. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Do cukinii dodać cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajka oraz mąkę. Doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzewamy olej. Za pomocą łyżki nakładamy ciasto i smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. 
Podajemy z ulubionym sosem lub śmietaną.
















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz