Wykonanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie. Groszek osączyć na sicie, koperek drobno posiekać, a sałatę porwać na kawałki. Ryż wymieszać z groszkiem, sałatą i zieleniną, dodać 2 surowe jajka. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Z masy uformować kotleciki, obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju, na złoty kolor. Podawać z ulubionym sosem.
Witam ! Jestem początkujący, lubię ryż pod każdą postacią , ale problem polega na tym, że nie mogę ucelować z proporcją ryżu (nie w woreczkach !!) i wody, żeby wyszedł na sypko, ale miękki, jak do zupy. Pomożesz ??? Za wszelkie wskazówki serdecznie dziękuję !! Włodek
Ryż dokładnie opłukać. Zagotować 2 szklanki osolonej wody i wsypać 1 szklankę ryżu. Do wody dodajemy łyżkę oliwy lub oleju to również zapobiega sklejaniu się ziarenek. Gdy ryż wchłonie wodę przykrywamy garnek i gotujemy na małym ogniu 10-15 minut.
Witam !
OdpowiedzUsuńJestem początkujący, lubię ryż pod każdą postacią , ale problem polega na tym, że nie mogę ucelować z proporcją ryżu (nie w woreczkach !!) i wody, żeby wyszedł na sypko, ale miękki, jak do zupy. Pomożesz ??? Za wszelkie wskazówki serdecznie dziękuję !! Włodek
Ryż dokładnie opłukać. Zagotować 2 szklanki osolonej wody i wsypać 1 szklankę ryżu. Do wody dodajemy łyżkę oliwy lub oleju to również zapobiega sklejaniu się ziarenek. Gdy ryż wchłonie wodę przykrywamy garnek i gotujemy na małym ogniu 10-15 minut.
OdpowiedzUsuń