Składniki:
- 200 g kaszy gryczanej
- 150 g czekolady gorzkiej
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 150 g masła
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
W lekko osolonej wodzie gotujemy kaszę na sypko. Ugotowaną kaszę przesypujemy do miski i studzimy. Gdy kasza przestygnie wsypujemy cukier i miksujemy blenderem na jednolitą masę. Masło i 100 g czekolady roztapiamy. Żółtka oddzielamy od białek. Do kaszy dodajemy przesianą mąkę, kakao, cynamon, żółtka, masło oraz czekoladę i dokładnie całość mieszamy. W osobnej misce ubijamy pianę z białek, następnie dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto pieczemy w 180° przez 40-45 minut. Ostudzone posypujemy resztą czekolady startą na tarce o drobnych oczkach.
Blaszka 23x35
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz