Smalec domowy idealnie smakuje na kromce świeżego chlebka
w towarzystwie kiszonego ogórka. Jest również idealnym
dodatkiem jako omasta do pierogów, pyz czy klusek.
Składniki
- 1 kg słoniny
- 2 średnie cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 jabłko
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/4 szklanki mleka
Wykonanie
Słoninę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do szerokiego rondla. Gdy słonina powoli się wytapia, kroimy cebulę i jabłko w drobną kosteczkę.
Czosnek przeciskamy przez praskę.
Gdy słonina się wytopi dodajemy po kolei cebulę i jabłko, ostrożnie by nam nie wykipiało, cały czas mieszając. Na sam koniec dodajemy czosnek, majeranek, wlewam mleko i przyprawiamy do smaku.
Przestygnięty smalec przelewamy do kamionkowego naczynia i odstawiamy do zastygnięcia. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz