Nie ma chyba takiej osoby co by nie lubiła jabłek w cieście, przecież to smaki z dzieciństwa. Pyszne, słodziutkie placuszki idealne na deser czy kolację.
Składniki:
ciasto
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 4 jabłka
- olej do smażenia
- 2 łyżkki cukru pudru
- 1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto połączyć razem na gładką masę.
Jabłka umyć ,obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grube plastry.
Na patelni rozgrzać olej. Plastry jabłek zanurzać w cieście i kłaść na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na złoto- brązowy kolor z każdej strony.
Usmażone wyłożyć na ręcznik papierowy by osączyć z tłuszczu i oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz