Składniki:
- 7 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Do miski przesiewamy mąki. Żółtka oddzielamy od białek. Białka wlewamy do metalowej miski i ubijamy, aż piana będzie lekko sztywna. Stopniowo łyżka po łyżce dosypujemy cukier nie przerywając miksowania. Gdy piana będzie sztywna i lśniąca zmniejszamy obroty i na najniższych małymi porcjami wlewamy żółtka. Wsypujemy mąkę i za pomocą drewnianej łyżki delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) . Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180° do suchego patyczka.
Wyjmujemy z formy po całkowitym wystudzeniu.
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Tortownica 26 cm
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz