Strony

Kategorie

Biszkopt









Składniki:
  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Do miski przesiewamy mąki. Żółtka oddzielamy od białek. Białka wlewamy do metalowej miski i ubijamy, aż piana będzie lekko sztywna. Stopniowo łyżka po łyżce dosypujemy cukier nie przerywając miksowania. Gdy piana będzie sztywna i lśniąca zmniejszamy obroty i na najniższych małymi porcjami wlewamy żółtka. Wsypujemy mąkę i  za pomocą drewnianej łyżki delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej  papierem do pieczenia (tylko dno) . Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180° do suchego patyczka.
Wyjmujemy z formy po całkowitym wystudzeniu.

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę  pokojową.

Tortownica 26 cm











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz