Pyszna babka budyniowa mięciutka i bardzo wilgotna. Na pewno każdemu zasmakuje. Jest łatwa w wykonaniu i robi się ją bardzo szybko. Naprawdę polecam.
Składnik:
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 kostki masła (margaryna)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek. Mąkę razem z budyniem i proszkiem do pieczenia przesiać przez sito. Żółtka utrzeć z cukrami na puszysty krem, na koniec dodać miękkie masło i chwilę zmiksować do połączenia składników. Białka ubić na pianę i dodać do masy. Następnie delikatnie za pomocą łyżki połączyć z mąką, budyniem i proszkiem do pieczenia.
Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170° przez 50-55 minut.
Po wystudzeniu wyjąć z foremki posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Foremka 1,5 litra
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz