Dzisiejszy przepis to gulasz z serc wieprzowych.
Przygotowanie takiego gulaszu jest szybkie,
banalnie łatwe i bardzo tanie.
Ja osobiście lubię taki gulasz z podrobów,
a jak u Was jest z tymi smakami?
Składniki:
- 1 kg serc wieprzowych
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- smalec do smażenia
- mąka pszenna
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- majeranek
- sól, pieprz
Wykonanie:
Serca oczyścić, umyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w półksiężyce. Na patelni rozgrzać tłumacz, wrzucić serca i podsmażyć. Dodać cebulę i całość smażyć jeszcze przez 5 minut. Następnie podlać bulionem/wodą ok 500 ml, dodać liść laurowy, ziele angielskie, czosnek przeciśnięty przez praskę, majeranek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem aż serca będą miękkie. Mąkę 1-2 łyżki wymieszać z odrobiną wody, wlać do gulaszu, zagotować. Ewentualnie jeszcze doprawić solą i pieprzem. Smacznego!
Kiedyś chciałam ugotować to serca wyszły twarde ze szyby można było wybijać. Uwielbiam taki gulasz smak że szkolnej stołówki ale nie potrafię ugotować żeby serca były mięciutkie 😔
OdpowiedzUsuń