Makowiec japoński to pyszny, wilgotny
makowiec z dodatkiem jabłka.
Samo ciasto robi się ekspresowo i jest
banalnie proste. Ja użyłam gotowej masy
makowej, a Wy możecie użyć swoją
ulubioną domową masę.
Składniki:
- 1 puszka masy makowej
- 5 jabłek
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 5 jajek
- 8 łyżek kaszy mannej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki miodu
Wykonanie:
Orzechy obrać i posiekać na mniejsze kawałki. Masę makową przełożyć do miski dodać miód, orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe, kaszę manną, żółtka oraz proszek do pieczenia, wymieszać. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać do masy makowej. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Blaszkę 25×25 wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do blaszki. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy przez 50 minut.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz