Karkówka duszona z ogórkiem kiszonym, to pyszny pomysł
na smaczny obiad. Koniecznie wypróbujcie ten przepis,
bo mięso wyszło kruche, soczyste i aromatyczne.
Całość podałam z kopytkami i kapustą kiszoną.
Składniki:
- 1 kg karkówki
- 4-5 ogórków kiszonych
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 4 ziarenek ziela angielskiego
- olej/smalec
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżka majeranku
- 1/3 łyżeczki kminku
- sól, pieprz
Wykonane:
Mięso myję, osuszam ręcznikiem papierowym i kroję w 1,5-2 cm plastry. Do miseczki wlewam 4 łyżki oleju, dodaję majeranek, paprykę, kminek oraz sól i pieprz do smaku, mieszam. Całość dodaję do mięsa, nacieram każdy kawałek i odkładam do lodówki na 2 godziny. Cebulę kroję w piórka, ogórki w kostkę, a czosnek siekam. Na patelni rozgrzewam tłuszcz i obsmażam mięso. Mięso przekładam do garnka. Na patelnię wrzucam cebulę, szklę. Następnie dodaję ogórki kiszone i smażę przez 5 minut. Całość przekładam do mięsa. Dodaję liść laurowy, ziele angielskie, zalewam gorącą wodą, wody tylko tyle by przykryć mięso. Duszę pod przykryciem na małym ogniu do miękkości mięsa. Na sam koniec zagęszczam sos. Mąkę rozrabiam w małej ilości wody, wlewam do garnka z mięsem, mieszam. Gotuję przez 3 minuty. W razie potrzeby doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz