Dziś mam dla Was przepis na pyszne, orientalne,
średnio pikantne klopsiki w sosie Tikka Masala.
Tikka Masala to indyjska aromatyczna mieszanka przypraw.
Ja wybrałam gotową pastę ze skoncentrowanych przypraw
marki Patak's. Dzięki niej w szybki i łatwy sposób
przygotujecie pyszne rozgrzewające dania.
Składniki:
- 600 g mięsa mielonego
- 1 pasta Tikka Masala Paste Pots
- 1 słoiczek sosu pomidorowego Tikka Masala Patak's
- 1 cebula
- olej
- sól
Wykonanie:
Do zmielonego mięsa dodaję 1 łyżkę pasty Tikka Masala oraz doprawiam solą. Dokładnie wyrabiam i formuję małe klopsiki. Na patelni rozgrzewam tłuszcz i smażę klopsiki, przekładam na talerz. Cebulę kroję w drobną kostkę, wrzucam na patelnię, przesmażam. Dodaję resztę pasty Tikka Masala, dolewam 2 łyżki wody i smażę 2 minuty. Następnie wlewam sos pomidorowy Tikka Masala i gotuję przez 5 minut. Dodaję klopsiki i gotuję przez około 3 minut. W między czasie ugotowałam ryż w osolonej wodzie.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz