Kotlet schabowy z pieczarkami i serem









Kotlet schabowy z pieczarkami i żółtym serem,

 to taka bardziej urozmaicona wersja tradycyjnego schabowego.

Niewiele więcej przy nim roboty, więc warto spróbować.








Składniki:
  • 6 plastrów schabu
  • 400 g pieczarek
  • 6 plastrów żółtego sera
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • mąka pszenna do oprószenia
  • bułka tarta do panierowania
  • smalec + masło
  • słodka czerwona papryka
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Wykonanie:



Mięso umyłam, osuszyłam i rozbiłam tłuczkiem. Każdy kawałek oprószyłam solą, pieprzem oraz słodką papryką. Do miseczki wbiłam jajka i roztrzepałam widelcem. Każdy kawałek mięsa obtoczyłam najpierw w mące, strzepując nadmiar mąki, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej.  Cebulę i pieczarki pokroiłam w kostkę. Na patelni rozgrzałam masło, zeszkliłam cebulę z posiekanym czosnkiem. Następnie dodałam pieczarki, doprawiłam do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dusiłam do miękkości pieczarek. Na patelni rozgrzałam smalec, smażyłam kotlety na średnim ogniu na złoty kolor z jednej strony, następnie obróciłam i nałożyłam pieczarki oraz plaster sera. Smażyłam, aż kotlet się ładnie zarumieniły z drugiej strony.

 Smacznego :)
















Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

[0].appendChild(pfBloggerJs);