Strony

Kategorie

Delikatny rosół z królika















U mnie w domu, wszyscy domownicy uwielbiają rosół z królika. 

Rosołek najbardziej smakuje nam z drobnym makaronem,

jest taki delikatny, słodziutki, po prostu mniam. 

A Wy lubicie taki rosół czy jednak wolicie mieszany bądź z kury?







  • 1 tuszka królika
  • 4 marchewki
  • 3 pietruszki
  • 1 średni seler
  • średni por
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście białej kapusty
  • 2 goździki
  • 1 gałązka tymianku
  • 2 liść laurowy
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 5-6 ziaren pieprzu
  • sól
dodatkowo
  • makaron
  • natka pietruszki

Wykonanie:
 
Królika dzielę na mniejsze kawałki, myję i przekładam do garnka. Zalewam zimną woda tak by przykryć całe mięso, zagotowuję. Po zagotowaniu zmniejszam ogień i gotuję na małym ogniu przez 60 minut, ma delikatnie tylko pyrkać. W między czasie obieram i myję wszystkie warzywa. Cebulę opalam nad ogniem. Wszystkie warzywa wrzucam do garnka, dodaje tymianek, liście kapust, liść laurowy, goździk oraz ziarna ziela angielskiego i pieprzu. Całość gotuję do momentu, aż mięso będzie miękkie, jeszcze przez około 60 minut. Pod koniec gotowania doprawiam solą i pieprzem. Po ugotowaniu rosół przecedzam. W osolonej wodzie gotuję makaron, odcedzam i przelewam zimną wodą. Podaję z makaronem oraz z marchewką i podrobami pokrojonymi w drobną kostkę. 


Smacznego!


  






















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz