Dziś na obiad były pulpety w sosie chrzanowym. Przepis jak zawsze
banalnie prosty i szybki do wykonania. Moje małe kulki mięsne podałam z
białą kaszą gryczaną i sałatką z kapusty.
Składniki:
- 700 g mięsa mielonego wołowego
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 1 duża cebula
- 1 bułka czerstwa
- 2 jajka
- 3 łyżki śmietany 12%
- 5 łyżek chrzanu
- 1 łyżka mąki pszennej
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku, odcisnąć. Do miski wrzucić mięso, dodać bułkę, cebulę, jajka oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wyrobić naszą masę. W rondlu zagotować bulion (jeżeli nie mamy bulionu może być woda). Formujemy okrągłe kulki i obtaczamy w mące. Do wywaru wrzucamy nasze pulpeciki. Wszystko razem dusimy ok. 25-30 minut. Na sam koniec dodajemy chrzan, gotujemy całość jeszcze 5 minut, od czasu do czasu przemieszać. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz