Sos chrzanowy robię dosyć często, ponieważ w domu wszyscy bardzo go lubią.
Taki sos pasuje do różnych mięs jak również do jajek na twardo.
Ja tym razem podałam z ziemniakami i buraczkami.
Składniki:
- jajka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2-3 łyżki chrzanu tartego
- 1 szklanka bulionu
- 100 ml śmietany 18%
- sól, pieprz
Masło rozpuścić na patelni, dodać mąkę przesmażyć, wlać zimny bulion, dokładnie wymieszać, zagotować. Dodać chrzan i na małym ogniu gotować przez 5 minut od czasu do czasu przemieszać. Na koniec dodać śmietanę i doprawić do smaku solą i pieprzem. Jajka ugotowane, obrać, przekroić na połówki i podawać z sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz