Dziś przepis na ciasto z winogronem na biszkopcie. Oczywiście owoc możecie
zamienić na dowolny jak również biszkopt pieczony na gotowe biszkopty,
w ten sposób, ciasto będzie jeszcze szybsze do zrobienia. Polecam :)
Składniki:
biszkopt
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki cukru
galaretka
- 2 galaretki zielone
- winogrona
masa śmietanowa
- 500 ml śmietany 36%
- 3 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki cukru pudru
- 1/4 szklanka wody
Wykonanie
Mąki przesiać. Białka oddzielić od żółtek,ubić na sztywną pianę, dosypywać po łyżce cukier nie przerywając miksowania. Gdy piana stanie się sztywna i lśniąca, zmniejszamy obroty i dodajemy po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy. Blaszkę 25x25 wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy
przez około 20-25 minut. Wystudzić.
Galaretki rozpuścić w 450 ml gorącej wodzie i pozostawić do lekkiego stężenia.
Winogrono przekroić na pól i wypestkowałam, gdyż nie chciałam by strzelały podczas jedzenia miedzy zębami. Jeżeli mamy bezpestkowe pomijamy te czynność
i możemy położyć w całości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz