Strony

Kategorie

Napoleonka na herbatnikach










Dziś na szybko zrobiłam napoleonkę na herbatnikach w sam raz będzie do niedzielnej

kawy. Samo ciasto jest banalnie proste, szybkie i bardzo pyszne. Polecam 😊





Składniki:

krem
  • 5 szklanek mleka
  • 3 żółtka
  • 150 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 duże budynie śmietankowe
dodatkowo
  • herbatniki (40 szt.)
  • cukier puder

Wykonanie:

4 szklanki mleka zagotować z cukrem, cukrem waniliowym oraz 50 g masła. Pozostałą szklankę mleka wymieszać z żółtkami, mąką i budyniem, na jednolitą gładka masę. Do gotującego się mleka wlać masę jajeczno-budyniową, gotować na małym ogniu, ciągle mieszając aż masa zgęstnieje, wystudzić. Miękkie masło utrzeć na biały krem i stopniowo dodawać łyżka po łyżce budyniu. Blaszkę wyłożyć folią spożywczą, na dno poukładać herbatniki. Masę wyłożyć na herbatniki, wyrównać i przykryć pozostałymi herbatnikami. Ciasto wstawić na całą noc do lodówki. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.














34 komentarze:

  1. Witamy. Zapraszamy do naszego serwisu, mającego na celu promowanie blogów w mediach społecznościowych (posiadamy łącznie bazę 1,5 miliona użytkowników na FB). W razie jakichkolwiek problemów proszę dać znać :) Oczywiście można do nas pisać i podsuwać swoje popularne posty, celem promocji :) Pozdrawiamy i zapraszamy do rejestracji na www.lifestylowo.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglada pysznie ale..2 pytania: co zrobic by nakladajac mase na herbatniki by sie nie rozjeżdżały ..a drugie, czy herbatnik na górze jest na sucho? wiadomo ze sa to sztywne ciastka i jak ukroic takie ciasto .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krem jest dość gęsty i się nie rozjeżdża, a ciasto gdy wstawimy na całą noc do lodówki to herbatniki zmiękną i dobrze się wtedy kroi. Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Właśnie zrobiłam i wstawiłem do lodówki ��

      Usuń
  3. Przepis jest na jaką blaszkę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robiłam to w dużej blaszce, na dno wyłożyłam po prostu 20 herbatników :)

      Usuń
  4. A jak nie mam dużego budynia to mogą być trzy małe(zwykle) czy to będzie za dużo?

    OdpowiedzUsuń
  5. A moze z budyniem waniliowym? Ciekawe jak bedzie smakowalo ;3

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie duze budynie? Ile g?

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeszcze jedno pytanie. Te budynie musza byc przygotowane czy odrazu z torebki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Budyń wsypać razem z mąką i żółtkiem do szklanki mleka i dokładnie wymieszać, na gładką masę. Ugotować w pozostałym mleku, jak zwykły budyń.

      Usuń
  8. Czy mogę dodać do budyniu żelatynę zamiast masła?chcialabym zrobić ciasto trochę FIT.:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Moje wyszlo zupelnie inne niz na zdjeciu mimo ze robilam wedlug przepisu Krem jest zolty i nie taki scisly No i jest niskie mimo ze blaszka jest na 20 herbatnikow��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krem wyszedł mniej zwarty ponieważ był mało odparowany, na wolnym ogniu gotujemy aż zrobi się bardzo gęsty. A co do koloru dużo zależy jakiego rodzaju budyniu używamy. Pamiętam mi wyszedł również kilka razy żółty, teraz używam tylko jednej sprawdzonej marki. A co do wielkości to naprawdę nie wiem co mogło być przyczyną, zawsze robię z tej proporc i wszystko jest ok.
      Mam nadzieję że chociaż smakowało, pozdrawiam Kasia

      Usuń
  10. Zrobiłam i wyszło pyszne, dzięki z przepis
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo, cieszę się że smakowało :)
      Pozdrawiam Kasia

      Usuń
  11. teraz ja robie to ciasto zobaczymy jak mi wyjdzie

    OdpowiedzUsuń
  12. czy zamiast masła moze byc margaryna

    OdpowiedzUsuń
  13. zrobiłam na święta wyszła i była pyszna

    OdpowiedzUsuń
  14. jaką mąkę dodajemy pszenną cz ziemniaczaną?

    OdpowiedzUsuń
  15. Zrobiłam w ten weekend..wyszło jak na zdjęciu, ładniutka napoleonka, nie rozjeżdża się..
    ale ja robiłam na blaszce 24x25cm, na dno wyszło mi 16calych herbatników i 4połówki, gdybym zrobiła w dużej blaszce na pewno napoleonka nie byla by taka wysoka jak na zdj..
    jeszcze jedna uwaga..w wyglądzie super wszystko, ale w masie jak sie już konsumuje to czuć mąkę..zależy to od czegoś? budyń byl gotowany dość dlugo..
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. Witam a czy ten krem można użyć do ciasta karpatki ?

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo fajny przepis,często sie takie kremy zwarzaja wtrakcie ucierania, dlaczego? Zamiast tych wszystkich składników można zrobić poprostu tą napoleonke z kremu Karpatkawykonanie jak na opakowaniu i na herbatniki pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  18. Zawsze tak robiłam i szybko znikało z blaszki

    OdpowiedzUsuń
  19. Ależ mi narobiłaś apetytu. Zrobię tę napoleonkę. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  20. Już wiem co zrobię na swieta😃

    OdpowiedzUsuń