Dziś na szybko zrobiłam napoleonkę na herbatnikach w sam raz będzie do niedzielnej
kawy. Samo ciasto jest banalnie proste, szybkie i bardzo pyszne. Polecam 😊
Składniki:
krem
- 5 szklanek mleka
- 3 żółtka
- 150 g masła
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 100 g mąki pszennej
- 2 duże budynie śmietankowe
dodatkowo
- herbatniki (40 szt.)
- cukier puder
4 szklanki mleka zagotować z cukrem, cukrem waniliowym oraz 50 g masła. Pozostałą szklankę mleka wymieszać z żółtkami, mąką i budyniem, na jednolitą gładka masę. Do gotującego się mleka wlać masę jajeczno-budyniową, gotować na małym ogniu, ciągle mieszając aż masa zgęstnieje, wystudzić. Miękkie masło utrzeć na biały krem i stopniowo dodawać łyżka po łyżce budyniu. Blaszkę wyłożyć folią spożywczą, na dno poukładać herbatniki. Masę wyłożyć na herbatniki, wyrównać i przykryć pozostałymi herbatnikami. Ciasto wstawić na całą noc do lodówki. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Witamy. Zapraszamy do naszego serwisu, mającego na celu promowanie blogów w mediach społecznościowych (posiadamy łącznie bazę 1,5 miliona użytkowników na FB). W razie jakichkolwiek problemów proszę dać znać :) Oczywiście można do nas pisać i podsuwać swoje popularne posty, celem promocji :) Pozdrawiamy i zapraszamy do rejestracji na www.lifestylowo.pl
OdpowiedzUsuńwyglada pysznie ale..2 pytania: co zrobic by nakladajac mase na herbatniki by sie nie rozjeżdżały ..a drugie, czy herbatnik na górze jest na sucho? wiadomo ze sa to sztywne ciastka i jak ukroic takie ciasto .
OdpowiedzUsuńKrem jest dość gęsty i się nie rozjeżdża, a ciasto gdy wstawimy na całą noc do lodówki to herbatniki zmiękną i dobrze się wtedy kroi. Pozdrawiam :)
UsuńWłaśnie zrobiłam i wstawiłem do lodówki ��
UsuńTo czekam czy smakowało :)
UsuńPrzepis jest na jaką blaszkę?
OdpowiedzUsuńJa robiłam to w dużej blaszce, na dno wyłożyłam po prostu 20 herbatników :)
UsuńA jak nie mam dużego budynia to mogą być trzy małe(zwykle) czy to będzie za dużo?
OdpowiedzUsuńTak proszę dać 3 małe :)
UsuńA moze z budyniem waniliowym? Ciekawe jak bedzie smakowalo ;3
OdpowiedzUsuńPewnie że może być, będzie o smaku waniliowym :)
UsuńJakie duze budynie? Ile g?
OdpowiedzUsuńBudyń 64 g
UsuńJeszcze jedno pytanie. Te budynie musza byc przygotowane czy odrazu z torebki?
OdpowiedzUsuńBudyń wsypać razem z mąką i żółtkiem do szklanki mleka i dokładnie wymieszać, na gładką masę. Ugotować w pozostałym mleku, jak zwykły budyń.
UsuńCzy mogę dodać do budyniu żelatynę zamiast masła?chcialabym zrobić ciasto trochę FIT.:)
OdpowiedzUsuńMoje wyszlo zupelnie inne niz na zdjeciu mimo ze robilam wedlug przepisu Krem jest zolty i nie taki scisly No i jest niskie mimo ze blaszka jest na 20 herbatnikow��
OdpowiedzUsuńKrem wyszedł mniej zwarty ponieważ był mało odparowany, na wolnym ogniu gotujemy aż zrobi się bardzo gęsty. A co do koloru dużo zależy jakiego rodzaju budyniu używamy. Pamiętam mi wyszedł również kilka razy żółty, teraz używam tylko jednej sprawdzonej marki. A co do wielkości to naprawdę nie wiem co mogło być przyczyną, zawsze robię z tej proporc i wszystko jest ok.
UsuńMam nadzieję że chociaż smakowało, pozdrawiam Kasia
Zrobiłam i wyszło pyszne, dzięki z przepis
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Proszę bardzo, cieszę się że smakowało :)
UsuńPozdrawiam Kasia
teraz ja robie to ciasto zobaczymy jak mi wyjdzie
OdpowiedzUsuńczy zamiast masła moze byc margaryna
OdpowiedzUsuńTam można użyć margaryny zamiast masła
Usuńzrobiłam na święta wyszła i była pyszna
OdpowiedzUsuńjaką mąkę dodajemy pszenną cz ziemniaczaną?
OdpowiedzUsuńDodajemy mąkę pszenną, już dopisałam
Usuńdziękuję niedoczytałam
UsuńZrobiłam w ten weekend..wyszło jak na zdjęciu, ładniutka napoleonka, nie rozjeżdża się..
OdpowiedzUsuńale ja robiłam na blaszce 24x25cm, na dno wyszło mi 16calych herbatników i 4połówki, gdybym zrobiła w dużej blaszce na pewno napoleonka nie byla by taka wysoka jak na zdj..
jeszcze jedna uwaga..w wyglądzie super wszystko, ale w masie jak sie już konsumuje to czuć mąkę..zależy to od czegoś? budyń byl gotowany dość dlugo..
pozdrawiam
Witam a czy ten krem można użyć do ciasta karpatki ?
OdpowiedzUsuńPewnie że można, pozdrawiam
UsuńBardzo fajny przepis,często sie takie kremy zwarzaja wtrakcie ucierania, dlaczego? Zamiast tych wszystkich składników można zrobić poprostu tą napoleonke z kremu Karpatkawykonanie jak na opakowaniu i na herbatniki pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZawsze tak robiłam i szybko znikało z blaszki
OdpowiedzUsuńAleż mi narobiłaś apetytu. Zrobię tę napoleonkę. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJuż wiem co zrobię na swieta😃
OdpowiedzUsuń