Pyszny, delikatny soczysty z chrupiącą skórką, a wszystko to
dzięki delikatnemu polewaniu się piwem podczas pieczenia.
Kto już próbwał wie że warto, a kto nie mieł okazji
to zapraszam do wypróbowania przepisu :)
Składniki:
- kurczak ok 1,5 kg
- 1 butelka piwa 500 ml
- 4 ząbki czosnku
- olej
- słodka mielona papryka
- ostra mielona papryka
- sól, pieprz
Wykonanie:
Kuraczaka dokładnie myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. 4-5 łyżek oleju mieszamy z solą, papryką słodką, ostrą oraz pieprzem i taką marynatą nacieramy mięso (zewnątrz i od środka). Czosnek przecisnąć przez praskę i natrzeć kurczaka tylko wewnątrz. Kurczaka przełożyc do miski, przykryć i wstawić do lodówki na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Butelkę z piwem wkładamy do ciepłej wody, by pozbyć się etykietki, następnie myję ją i wyparzam.
Otwieramy piwo i nabijamy kurczaka na butelkę, tak by szyjka butelki była widoczna. Uważając by skóra nie porwała się, tylko cała obejmowała szyjkę butelki. Chodzi o to by piwo spływało po mięsie a nie do środka.
Tak przygotowanego kurczaka stawiamy na blachę. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy przez ok 1,5 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz