Łazanki z kapustą kiszoną to szybka, prosta i bardzo,
bardzo smaczna propozycja na obiad.
Składniki:
- 500 g kiszonej kapusty
- 250 g makaronu łazanki
- 300 g kiełbasy
- 250 g boczku
- 2 średnie cebule
- olej do smażenia
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- kminek (opcjonalnie)
- sól, świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
Kapustę przepłukać, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka, dodać liść laurowy, kminek oraz ziele angielakie. Zalać wodą i ugotować do miękkości.
Po ugotowaniu dokładnie odcedzić.
Makaron ugotowac al dente w osolonej wodzie, odcedzic i przelać zimną wodą.
Kiełbasę, boczek pokroić w większą kostkę, podsmażyć na oleju pod koniec dodać pokrojoną w kostkę cebulę i razem smażyć, aż cebula się zeszkli.
Do boczku z kiełbasą dodać odcedzoną kapustę i wszystko razem podsmażyć jakieś 5 minut. Po tym czasie dodać makaron, przyprawić solą i dużą ilością pieprzu. Wymieszać i chwilę jeszcze razem poddusić. Smacznego :)
Bardzo lubię ☺ chociaż już dawno nie jadłam 😯
OdpowiedzUsuńWłaśnie robię😊
OdpowiedzUsuń👍👍👍
Usuń