Składniki:
- 500 g mąki
- 20 g drożdży
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2/3 szklanki mleka
- 100 g masła
- szczypta soli
- 1 puszka masy makowej
- 1 szklanka bakalii
- 2 białka
dodatkowo
- jajko do posmarowania
Wykonanie:
Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru, rozpuści w letnim mleku. Dodać połowę mąki, szczyptę soli i dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. W tym czasie roztopić masło i przestudzić. Jajko oraz żółtka utrzeć z pozostałym cukrem i razem z masłem dodać do zaczynu, dosypać pozostałą mąkę. Ciasto wymieszać, dokładnie wyrobić by odchodziło od rąk. Wkładamy do miski i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
Ciasto przekładamy na stolnicę i dzielimy na dwie części. Ciasto rozwałkować na dwa prostokąty.
Masę makową przekładamy do miski, mieszamy z bakaliami. Białka które nam pozostały ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą.
Na każdą część ciasta nakładamy masę makową, zwijamy w rulon. Ciasto przekładamy do wyłożonych papierem do pieczenia keksówek. Makowce przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 35-40 minut.
Po wystudzeniu polewamy czekoladą lub lukrujemy i ozdabiamy.
Właśnie została mi po świętach puszka masy makowej i dzięki Tobie chyba już wiem jak ją wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńSzczerze polecam jest pyszne!
Usuń