Strony

Kategorie

Ciasto z brzoskwiniami













Składniki:

biszkopt
  • 5 jajek
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2/3 szklanki cukru
masa owocowa
  • 900 ml dżemu brzoskwiniowego z kawałkami                                    owoców (użyłam 3 słoiczki po 300 ml)
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 2 łyżeczki żelatyny
masa śmietanowa
  • 500 ml śmietany 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wrzącej wody
dodatkowo
  • kakao do posypania

Blaszka 22x35


Wykonanie:

Do miski przesiewamy mąki. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy, aż piana będzie lekko sztywna. Stopniowo łyżka po łyżce dosypujemy cukier nie przerywając miksowania. Gdy piana będzie sztywna i lśniąca zmniejszamy obroty i na najniższych małymi porcjami wlewamy żółtka. Wsypujemy mąkę i  za pomocą drewnianej łyżki delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej  papierem do pieczenia. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180° do suchego patyczka. Po całkowitym wystudzeniu wyjąć z blaszki i przekroić wzdłuż na 2 części.

Galaretkę razem z żelatyną rozpuścić w szklance wrzątku (250ml), wystudzić. Do miski przełożyć dżem, dodać tężącą galaretkę, wymieszać.  Wylać na ciasto. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Na stężałą masę położyć drugi kawałek ciasta.

Żelatynę rozpuścić we wrzątku, wystudzić. Śmietanę ubić razem z cukrem pudrem, nie przerywając miksowania wlać żelatynę. Masę śmietanową wylać na ciasto. Schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia ok. 3 godziny.

Przed podaniem ciasto posypać kakao.















4 komentarze: