Składniki:
- 500 g grochu łuskanego
- 4-5 ziemniaków
- 500 g wędzonych kości
- 200 g wędzonego boczku
- 250 g kiełbasy
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 liście laurowe
- 4-5 ziarenek ziela angielskiego
- majeranek
- sól, pieprz
Wykonanie:
Groch przepłukać na sicie, namoczyć w zimnej wodzie i pozostawić na całą noc. Ugotować wywar z wędzonych kości. Do wywaru dodać groch, listki laurowe, ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu, bez przykrycia ok 25 minut, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie gdy groch się gotuje myjemy i obieramy warzywa. Ziemniaki kroimy w kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gdy groch będzie już prawie miękki dodajemy ziemniaki, marchewkę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól. Gotujemy do miękkości warzyw.
Boczek i kiełbasę kroimy w paseczki, a cebulę w kostkę. Na patelni podsmażamy boczek, dodajemy kiełbasę oraz cebulę i wszystko razem smażymy ( gdyby boczek miał za mało tłuszczu nalewamy na patelnię trochę oleju). Na koniec dodajemy boczek z kiełbasą, majeranek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz