Składniki:
- 200 g kaszy gryczanej
- 2 marchewki
- 1 cebula
- czosnek
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Wykonanie:
Kaszę ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, przestudzić. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebule pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Na oleju zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać marchewkę i wszystko jeszcze razem smażyć, do momentu, aż marchewka nabierze złotego koloru, ostudzić. Do miski wrzucić kaszę, marchewkę z cebulą, dodać jajka oraz mąkę. Doprawić solą i pieprzem (dużo pieprzu), dokładnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej, nakładać niewielkie porcje masy. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Podałam z śledziem z prawdziwymi grzybami w śmietanie, ale również dobrze smakują z kwaśną śmietaną lub sosem grzybowym, SMACZNEGO:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz