Składniki:
- 2 golonki
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 seler
- 2 cebule
- 1 por
- 3 ząbki czosnku
- 4 liście laurowe
- 5-6 ziarenek ziela angielskiego
- 5-6 łyżek oleju
- słodka mielona czerwona papryka
- majeranek
- sól, pieprz
Wykonanie:
Golonki dokładnie oczyścić, umyć. Przełożyć do garnka i zalać zimną wodą. Zagotowujemy, ściągamy szumowiny, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu przez 1,5 godziny. Po tym czasie dodajemy wszystkie warzywa i gotujemy jeszcze 30-45 minut, aż mięso będzie miękkie.
Ugotowane golonki wyjąć, olej wymieszać z majerankiem oraz papryką, natrzeć mięso. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, piec 20-25 minut w temperaturze 200°C, aż ładnie się zrumieni.
Podajemy z musztardą lub chrzanem.
Podajemy z musztardą lub chrzanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz