Składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty
- 30 g suszonych grzybów
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- 4 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżeczki kminku (można pominąć)
- sól, pieprz
Wykonanie:
Suszone grzyby zalać wodą, odstawić na godzinę. Po tym czasie ugotować w wodzie w której się moczyły. Po ugotowaniu odcedzić, pokroić na mniejsze kawałki.
Kapustę przepłukać, odcisnąć, włożyć do garnka, wlać wywar z grzybów, dodać ziele angielskie, liść laurowy, kminek, dolać wody tyle by przykryła kapustę. Gotujemy pod przykryciem do miękkości. W razie potrzeby dolewamy wodę.
Cebulę, pieczarki pokroić w kostkę, usmażyć do miękkości.
Na patelni rozgrzać masło, dodać mąkę, mieszać, aż zrobi się zasmażka.
Do ugotowanej kapusty, dodajemy podsmażoną cebulę z pieczarkami, grzyby, zasmażkę i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz