Składniki:
- 1 kg świeżych śledzi
- 2-3 cebule
- 1 marchewka
- mąka
- olej do smażenia
zalewa octowa:
- 5 szklanek wody
- 1 szklanka octu 10%
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
- 5-6 liści laurowych
- 10 ziarenek ziela angielskiego
- 10 ziarenek pieprzu
Wykonanie:
Wszystkie składniki na zalewę wlewamy do garnka, zagotowujemy, odstawiamy do przestygnięcia.
Śledzie czyścimy, myjemy i osuszamy. Tak przygotowane obtaczamy w mące, smażymy na rozgrzanym oleju, aż ładnie się zrumienią.
Cebulę pokroić w plasterki, a marchewkę w cienkie krążki. Do miski wrzucamy połowę cebuli i marchewki na to układamy usmażone śledzie i dodajemy pozostałą cebulę i marchewkę.
Całość zalewamy letnią zalewa, odkładamy w chłodne miejsce i gdy ostygnie wstawiamy do lodówki by się przegryzły. Śledzie są gotowe po 2-3 dniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz