Pyszne, delikatne jak chmurka ciasto, które można zrobić na wiele sposobów po dodaniu np.owoców, wiórków kokosowych czy rodzynek.
Ciasto wypatrzyłam na blogu Eweliny i jest po mojej małej modyfikacji.
Składniki:
ciasto
- 3 żółtka
- 250 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
masa
- 800 g śmietany 12%
- 4 białka
- 1 szklanka cukru
- 2 budynie smietankowe bez cukru
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, żóltka, masło oraz szczyptę soli i zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalki.
Białka ubijamy ze szczyptą soli, gdy piana stnie się sztywna stponiowo dosypujemy cukier cały czas ubijając. Następnie dodajemy proszek budyniowy i ucieramy na jednolitą masę. Pianę łączymy delikatnie ze śmietaną.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach. Masę śmietankową wylewamy na ciasto.
Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku w 170° przez 1 godzinę. Zostawiamy w piekarniku do całkowitego wystygnięcia. Wystudzone posypać cukrem pudrem.
Blaszka 12x38
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz