Składniki:
- 800 g filetów (dorsz,morszczuk)
- cytryna
- mąka
- olej do smażenia
- 5 marchewek
- 1 seler
- 2 duże pietruszki
- 2 cebule
- 1 przecier pomidorowy
- sól,pieprz
Wykonanie:
Warzywa obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę kroimy w kostkę. Cebulę rumienimy na oleju, następnie dodajemy pozostałe warzywa chwilę podsmażamy , dolewamy 1/3 szklanki wody i dusimy do miękkości.
Gdy wszystko będzie miękkie dodajemy przecier pomidorowy oraz doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, dokładnie wymieszać.
Rybę kroimy na mniejsze kawałki przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Rybę obtaczamy w mące i smażymy na oleju.
W naczyniu układamy warzywa na to warstwę ryby, czynność powtarzamy pamiętając by ostatnią warstwą były warzywa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz