Strony

Kategorie

Chłodnik









Składniki:
  • 1 litr jogurtu naturalnego
  • pęczek botwinki
  • pęczek rzodkiewki
  • 1 ogórek
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 4 jajka
  • łyżeczka cytryny
  • sól ,pieprz

Wykonanie:

Umytą botwinkę drobno kroimy wraz z łodygami a buraczki ścieramy na tarce o grubych oczkacz. Botwinkę wrzucamy do wrzącej wody z cytryną i gotujemy 10 minut. Jajka gotujemy na twardo.  Ogórek i rzodkiewkę ścieramy na tarce, a szczypiorek i koperek drobno siekamy. Do zimnej botwinki  dodajemy warzywa i wlewamy jogurt. Doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki na min. godzinę. Gotowy chłodnik podajemy z ćwiartkami jajka na twardo.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz