Kluski śląskie








W moim domu nie ma świąt i niedzielnego obiadu bez klusek. Po prostu nie

wyobrażam sobie, żeby ich w ten dzień nie było na stole. A jak kluski to i

oczywiście obowiązkowo musi być rolada i modro kapusta.




Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • ok 1 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko
  • sól


Wykonanie:

Ziemniaki obrać, umyć i ugotować. Przestudzić i przecisnąć przez prasę. Do miski przełożyć ziemniaki, wyrównać i podzielić na cztery równe części. 1/4 cześć ziemniaków wyjmujemy i w to puste miejsce wsypujemy mąkę, tak żeby przykryła dołeczek. Dodajemy żółtko, sól i wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na 2-3 części, formujemy wałek i tniemy na 2-3 cm krążki. Z każdego krążka formujemy kulki, lekko spłaszczyć w dłoni i malutkim palcem zrobić dziurkę. Kluski wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 3 minuty od momentu wypłynięcia.













Surówka z kapusty kiszonej z papryką








Uwielbiam kapustę w szczególności kiszoną, mogłabym ją jeść na okrągło.

Więc dziś zapraszam Was na pyszny i szybki dodatek do obiadu z kapusty kiszonej

i czerwonej papryki. A dla miłośników ogórka kiszonego zapraszam





Składniki:

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 1 marchewka
  • 3 kawałki konserwowej czerwonej papryki
  • 1 mała cebula
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 3 łyżki oliwy
  • cukier
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Kapustę drobno pokroić, wrzucić do miski. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę, pietruszkę drobno posiekać. Wszystko dodać do kapusty polać oliwa, dokładnie wymieszać. Na koniec doprawić do smaku cukrem, solą, pieprzem i wymieszać. Smacznego :)












Sałatka z makaronem, kabanosem i ogórkiem konserwowym







Dziś przepis na bardzo szybką, prostą i smaczną sałatkę z makaronem,

kabanosem i papryką. By sałatka była lżejsza proponuję majonez zamienić na

jogurt naturalny. A tu zapraszam na inną  sałatkę z makaronem i kabanosem.




Składniki:


  • 200 g makaronu drobnego
  • 1 duza czerwona papryka
  • 4-5 ogórków konserwowych
  • 150 g kabanosów
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • majonez
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Przelać zimną wodą, odcedzić. Ogórki
i paprykę pokroić w kostkę. Kabanosy pokroić na mniejsze kawałki. Pietruszkę
drobno posiekać. Do miski przełożyć makaron, dodać paprykę, ogórki, kabanosy
i pietruszkę, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Na koniec dodać majonez i dokładnie wymieszać.












[0].appendChild(pfBloggerJs);